Zelfmeetkiosk: meerwaarde voor patiënten en medewerkers

Deel

Gekopieerd

[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][column_text]Eén van de leukste reacties? Een patiënt die zei: ‘Dit is een veel moderner ziekenhuis!’ Dat is precies waar Alphatron Medical voor staat, die innovatie, dat vinden ze belangrijk. Maar ook de medewerkers op de poli zijn enthousiast. Ze schatten dat ze ongeveer een halve FTE hebben vrijgespeeld door de inzet van de Alviscan. Die tijd wordt nu besteed aan andere taken.” Aan het woord is Leendert-jan Doornbos, innovatiecoach bij HagaZiekenhuis.

“Als innovatiecoach begeleid ik collega’s die bezig zijn met innoveren. HagaZiekenhuis had al een poosje interesse in een zelfmeetkiosk. Dat viel samen met een hulpvraag vanaf de werkvloer: konden bepaalde taken niet automatisch worden uitgevoerd, zoals het meten van vitale functies?” HagaZiekenhuis koos voor de Alviscan van Alphatron Medical, een innovatieve oplossing waarmee patiënten zelfstandig hun vitale functies kunnen meten voorafgaand aan het consult. De zelfmeetkiosk werd in het innovatielab van het ziekenhuis geplaatst en is eigenlijk nooit meer weggegaan. Leendert-jan: “We zagen al meteen: dit kan ons helpen met het arbeidskrapteprobleem in de toekomst.”

De Alviscan draait nu nog als light-versie op de afdeling gynaecologie; een koppeling met het EPD wordt later gerealiseerd. De arts voert de door de Alviscan gemeten waarden handmatig in. Toch scheelt dit al heel veel in de werkdruk. Leendert-jan: “De doktersassistenten krijgen meer tijd voor andere taken, die zijn heel blij en zeiden letterlijk: ‘Wij willen niet meer zonder!’ En de medisch specialisten ervaren dat het spreekuur beter doorloopt. Op de poli gynaecologie stond per dagdeel zo’n tweeënhalf tot drie uur lang iemand de bloeddruk te meten. Dat hoeft nu niet meer. 97 procent van de patiënten gebruikt de zelfmeetkiosk zonder problemen, de kiosk is erg gebruiksvriendelijk. Ook, omdat de Alviscan gebruik maakt van duidelijke beelden, video-instructies en iconen.” Een belangrijke meerwaarde van deze innovatie is dat de patiënten actief betrokken worden bij het zorgproces.

Meer weten over de Alviscan? Bezoek Alphatron Medical op standnummer 01.B010.

[/column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][button button=”url:https%3A%2F%2Fevents.jaarbeurs.nl%2Fzorg-en-ict-2023%2Fbegin%3Fref%3Dartikel|title:Registreer%20voor%20gratis%20toegang|target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen