Werkplezier en levensgeluk op de beursvloer Zorg & ict

Deel

Gekopieerd

Meer werkplezier voor professionals en levensgeluk voor cliënten. Dat staat centraal in veel van de digitale toepassingen op de Zorg & ict event 2024, zo blijkt uit een rondje over de beursvloer.

Sociale robots

Zorgrobots behoren van oudsher tot de grootste blikvangers op Zorg & ict. Ook dit jaar trekken de kleine dansende robots van Robots in de Zorg en Rivor Volwassenonderwijs veel bekijks. “Robots worden al lang niet meer als bedreiging gezien”, merkt directeur Adrie Pol van Rivor Volwassenonderwijs op. “Waren we eerst nog bang dat ze onze banen zouden inpikken, nu zien we ze echt als hulpmiddel. We krijgen nu juist de vraag hoe ze kunnen worden ingezet in de zorg, hoe ze kunnen helpen ontzorgen.”

Maar nu moeten zorgprofessionals er nog mee leren werken. Daarom zijn Robots in de Zorg en Rivor Volwassenonderwijs een naar eigen zeggen unieke samenwerking aangegaan. Ze leiden zorgmedewerkers op om te werken met sociale robots. “We leggen uit hoe je de robot optimaal kan benutten en op welk moment je de robot het beste kan inzetten, voor welke patiënten een sociale robot geschikt is en hoe een robot de kwaliteit van leven van een patiënt verbetert”, legt Pol uit. “We halen de vraag op bij zorgorganisaties en passen het onderwijs daarop aan.”

Van bewegingsoefeningen, quizzen tot revalidatie. De sociale robots van Robots in de Zorg worden al sinds 2021 ingezet in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen maar ook in de thuiszorg, vertelt Luka van Gemert van Robots in de Zorg. “Al meer dan honderd cliënten hebben een kleine robot in huis die hen helpt met hun dagritme. Ze helpen bij de begeleiding van mensen met een aandoening, dienen als gezelschapsrobot voor eenzame ouderen en nodigen mensen met dementie uit tot beweging. Wij geloven dat sociale robots steeds meer deel zullen uitmaken van het dagelijks leven.”

Robots in de Zorg

MijnIBDcoach

Sananet presenteert op Zorg & ict een van de nieuwste digitale coaches, die ze in samenwerking met de Stichting mijnCOACH.nl heeft ontwikkeld. MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke tool voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De tool helpt patiënten meer te weten te komen over hun ziekte en is tegelijk hulpmiddel bij de behandeling. Artsen kunnen meetwaarden beoordelen en interpreteren.

Zorgprofessionals werken samen met hun patiënten met de coach, licht ontwikkelaar Maarten Pieters van Sananet, toe. “Daarmee krijgt de behandelaar zicht op hoe het is om te leven met IBD. Dit contact op afstand levert daarnaast tijdwinst op. We doen er alles aan om de klachten zo laag mogelijk te houden. De patiënt hoeft bijvoorbeeld minder naar het ziekenhuis te komen. We koppelen ook steeds meer apparaten thuis aan onze Sanacoaches, zoals een thermometer of weegschaal. Alle coaches zijn ontwikkeld met artsen en verpleegkundigen, zodat we zeker weten dat het in de praktijk werkt.”

Meer regie voor cliënten

Een groot kleurrijk planbord verwelkomt bezoekers bij de stand van MijnEigenPlan. Welke hulpverlener werkt er vandaag? Welke activiteiten staan er op het programma? Wat doet het weer vandaag? Wat eten we vandaag? Ook mensen met een beperking hebben behoefte aan basisinformatie die voor de meeste mensen gewoon op hun telefoon te vinden is.

Het digitale informatiebord van MijnEigenPlan zorgt ervoor dat mensen met een beperking meer zelf kunnen. Met een laagdrempelig en kleurrijk portaal, digitale informatieborden én een handige app krijgen ze meer overzicht over wat er op een dag gebeurt. “Door het stimuleren van zelfredzaamheid en eigen regie willen we het zelfvertrouwen van de cliënten in de gehandicaptenzorg vergroten”, legt Laura Bouwmann van MijnEigenPlan uit. “Dat zorgt voor meer levenskwaliteit van de cliënt, en minder werkdruk voor de begeleiders. Naast de gehandicaptenzorg groeit ook de vraag vanuit de GGZ voor MijnEigenPlan, aldus Bouwmann.

Werkplezier

Meer werkplezier onder zorgprofessionals en meer levensgeluk van cliënten staan ook centraal in de Artificial Intelligence (AI) toepassingen die Avics biedt voor de ouderenzorg. Het Avics Connect&Care biedt dankzij sensoren een veilige en betrouwbare omgeving voor het afhandelen van zorgoproepen en het delen van overige zorginformatie.

Dankzij AI kunnen professionals beter anticiperen op gedrag van cliënten en beter zien of zorg nodig is of niet. Max Smit, manager business development laat op de beurs de geanonimiseerde camerabeelden zien, waarin cliënten als sticky figures in beeld zijn. “We richten ons op het leefgeluk van de bewoners. Dementerende mensen vinden het heel vervelend als er veel zorgmedewerkers op hun kamer komen. Ze weten dan niet meer wie dat zijn. We kunnen nu dankzij het platform sneller zien of zorg nodig is of niet. We willen het aantal alarmen terugdringen hiermee. Zorgprofessionals hoeven niet meer hun rondes te lopen en de kamers te checken. Nu laten we de cliënten slapen.”

Avics biedt deze ouderenzorg al twintig jaar, maar AI biedt ongekende mogelijkheden, vertelt Monique van Kerkwijk, procesmanager. “Dankzij AI kunnen we gedrag leren. We kunnen voorspellen of iemand achteruitgaat. Als iemand vaak naar het toilet gaat, is dat bijvoorbeeld een indicatie van blaasontsteking. Gaat iemand steeds langzamer lopen, dan is dat een indicatie van iets anders. Je kunt onrust bij de patiënt zien aankomen. Door eenvoudige handelingen als eten en drinken aanbieden kun je dat voorkomen.”

Gaming: goed voor zorgprofessionals

Dat gamen goed is voor zorgprofessionals is wellicht nog niet bij iedereen bekend. Toch is dat de boodschap die het jonge bedrijf Gaming@Work van Steven Dekker en Chris Slotboom deelt op Zorg & ict. “Gaming kan een waardevol hulpmiddel zijn bij de ontwikkeling van werknemers”, vertelt Slotboom. “Het helpt met betere hand-oog coördinatie, diepte- en kleurherkenning en concentratievermogen. Je leert er cognitie, communicatievaardigheden, leiderschap en andere skills mee die ook in het dagelijks leven van pas komen.”

Met 10 miljoen gamers in Nederland, waarvan 80 procent ouder is dan achttien jaar, is de kans groot dat ook in de zorginstellingen gamers werken, denkt Slotboom. “Daarom richten we ons echt op medewerkers en zorginstellingen. We willen met gaming bijdragen aan grote uitdagingen in de zorg, zoals personeelstekort, hoog verloop en de noodzaak van training in nieuwe technologieën. Daarvoor hebben we onze methode Game Ready Check ontwikkeld. Om overal te kunnen gamen lanceerden Dekker en Slotboom vandaag op de eerste dag van de beurs hun Gaming on Wheels. Een zogeheten agnostische computerkast op wielen, waarin elke soort hardware past, en die werkt met cloud gaming.

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen