Seminar
di 12 maart | 14:00 - 14:45
Theater 5

Bewust gegevens uitwisselen maakt iedereen beter

Zorgorganisaties verwerken op grote schaal persoonsgegevens, met name bijzondere persoonsgegevens. Om goede zorg te kunnen verlenen, is het van cruciaal belang dat de gegevens van de patiënt uitgewisseld kunnen worden met andere zorgaanbieders en instanties.

Digitale gegevensuitwisseling biedt veel perspectief en wordt gestimuleerd met diverse subsidieprogramma's. Aan de andere kant kijkt de minister ook naar een wettelijke verankering van afspraken omtrent gegevensuitwisseling. De balans tussen privacy van de patiënt en uitwisseling van zijn medische gegevens moet immers gezond en beheersbaar blijven.

Maar hoe doe je dat op een rechtmatige wijze? Hoe zoek je de balans tussen het leveren van goede zorg en de bescherming van de privacy van patiënten? Waar moet je als zorgorganisatie allemaal rekening mee houden?
Een ding weten we zeker. Grip krijgen op gegevensuitwisseling mét oog voor de patiënt is zonder twijfel een ultieme uitdaging.
Data driven healthcare
Sociale innovatie
Veiligheid & Privacy
Spreker
Marieke van Dijk
Legal Counsel/Privacy Functionaris (CIPP/E) bij Cure4 B.V.
Vanuit Cure4 vervul ik de rol van Legal Counsel en Privacy Officer bij onder andere een EPD- leverancier en een fullservice internetbureau. Bij diverse zorginstellingen vervul ik tevens de rol van een Functionaris Gegevensbescherming.
Een praktische en duidelijke 'hands on' aanpak is hierbij voor mij cruciaal. Niet slechts informeren wat van zorginstellingen wordt verwacht om compliant te zijn, maar samen aan de slag om wet- en regelgeving handen en voeten te geven in de organisatie.
Naast mijn consultancywerkzaamheden deel ik graag mijn kennis als Hoofddocent Opleiding Gegevensuitwisseling in de Zorg bij het Instituut voor International Research (IIR). Daarbij verzorg ik ook de module Privacy op de werkvloer voor de 10-daagse opleiding Certified Data Protection Officer bij IIR. Verder geef ik AVG en Privacy Awareness trainingen voor beroepsorganisaties en brancheverenigingen of incompany.
Hoofdmediapartner
Mediapartners