Seminar
di 7 april | 10:00 - 10:30
Theater 2: Connected & Digital Health

Open source, vendor-neutrale uitwisseling van medical-grade data tussen medische technologie en ziekenhuissystemen

Tot nu toe hadden fabrikanten van medische apparatuur hun eigen protocollen voor elektronisch gegevensverkeer (bijvoorbeeld tussen de apparatuur en het EPD in een ziekenhuis). Deze transmissiemethoden beperken de beschikbaarheid van de gegevens en daarmee de mogelijkheden voor real-time klinische besluitvorming. Behalve de administratieve inspanning om informatie van verschillende systemen te integreren kleven er risico's aan gebruik van dubbelzinnige gegevensoverdracht.

Al lang wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van wereldwijde standaarden voor de uitwisseling van gegevens in de gezondheidszorg. Bekende voorbeelden zijn DICOM, HL7, IHE, IEEE. SDC is een aanvulling op de internationale IEEE 11073-standaardreeks. Deze beheerde service voor tweerichtingscommunicatie verenigt medische apparatuur ten behoeve van efficiëntere en veiligere zorgprocessen. Naast de naadloze netwerkvorming overbrugt SDC de kloof naar de communicatiestandaarden zoals HL7 en FHIR.
Spreker
Enno van der Velde
Klinisch Fysicus bij Leids Universitair Medisch Centrum
Ervaren klinisch fysicus met bewezen werkervaring in de ziekenhuis- en gezondheidszorgsector. Afgestudeerd in de biomedische Elektrotechniek (TU Twente); doctoraat (gepromoveerd) in de Cardiofysiologie aan de Universiteit Leiden.
Vaardigheden en interesses: medische technologie, standaarden in de gezondheidszorg (HL7, IHE), Healthcare Information Technology (HIT), kwaliteitsregistraties.
Exposant
Dräger Nederland B.V.
Hoofdmediapartner
Mediapartners