Nieuws
12 november 2020

Ook Japanse supercomputer bevecht corona

De Japanse techreus Fujitsu en het Japanse onderzoeksinstituut Riken hebben met supercomputer Fugaku een anti-Covid-19 programma ontwikkeld. Fugaku, een van de snelste supercomputers ter wereld, onderzoekt onder meer of bestaande geneesmiddelen werken tegen het coronavirus.

Fugaku wordt door de Japanse onderzoekers ingezet om uit een gigantische hoeveelheid data over bestaande medicijnen (middelen tegen maagproblemen, hoge bloeddruk en parasieten,…) na te gaan of deze misschien ook tegen Covid kunnen gebruikt worden. Als ze een antivirale werking hebben, kan daardoor misschien de infectiegraad worden afgezwakt. De effectiviteit van de geneesmiddelen in kwestie is ook al bewezen, waardoor de kans op neveneffecten relatief klein is. Een ander voordeel is dat het hier gaat om goedkope medicijnen.

Fujitsu en Riken hebben ook nog andere toepassingen bedacht waarmee Fugaku zich kan bezighouden. De computer gaat onder meer ook op zoek naar manieren waarop de overdracht van Covid-19 beperkt kan worden. Zo hebben ze een gedetailleerde analyse en simulatie uitgevoerd van aërosolen en speekseldruppels, waardoor het nut van mondkapjes en schermen tussen bureaus werd bewezen. ‘Het is dan niet overdreven om te zeggen dat het werk van Fugaku één van de redenen is waarom de infectiegraad van het virus zo laag is in Japan’, beweert Riken-directeur Satoshi Matsuoka.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners