Nieuws
02 oktober 2020

Software Imec analyseert dna in zes uur

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec heeft software ontwikkeld die dna-stalen in minder dan zes uur kan analyseren in plaats van twee dagen. Een doorbraak in big-data-gebaseerde dna-analyses.
Dankzij de nieuwste versie van de software van Imec, met de naam ElPrep5, kunnen de gigabytes aan data uit dna-stalen nu in enkele uren tijd informatie opleveren over mogelijke genetische afwijkingen. Dat is volgens Imec acht tot zestien keer sneller dan met de meest gangbare software.

Bovendien is de analyse uit te voeren op een klassieke server, in bijvoorbeeld een ziekenhuis. De doorbraak opent mogelijkheden voor hospitalen om zelf dergelijke analyses te starten in plaats van ze uit te moeten besteden aan gespecialiseerde analyselabo’s.

‘Een dokter kan 's avonds een analyseberekening beginnen en de volgende dag de resultaten bespreken met zijn patiënt’, aldus Imec-onderzoekster Charlotte Herzeel. Dankzij de snellere berekening dalen ook de kosten van de servers die een ziekenhuis eventueel huurt in de cloud.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners