Nieuws
08 september 2020

Utrechtse bioprinter print razendsnel lichaamsdelen

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht (UMC) ontwikkelen een 3d-printer die binnen enkele minuten een deel van het menselijk lichaam kan namaken, inclusief levende cellen. Daarmee wordt het mogelijk individuele modellen van delen van een patiënt te maken, bijvoorbeeld om buiten het lichaam geneesmiddelen te testen.
De Utrechtse onderzoeker Riccardo Levato, specialist op gebied van 'biofabrication' en regeneratieve geneeskunde, werkt aan een techniek die volumetrisch bioprinten heet. Hij doet dit samen met collega's van de technische universiteit van Lausanne. Hoewel nog in ontwikkeling is Riccardo's bioprinter volgens de Universiteit Utrecht een gamechanger op het gebied van medisch 3d-printen. Levato kreeg een startsubsidie van de European Research Council (ERC) van 1,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van nieuwe 3d-modellen om ziekten te bestuderen. Daarmee kan hij een eigen onderzoeksgroep opstarten en geavanceerde apparatuur aanschaffen.  

De bioprinter bouwt het 3d-model niet op in laagjes, maar komt het tot stand in een draaiende container met een vloeibare gel die stolt bij contact met laserlicht. Door de container daar vanaf verschillende hoeken mee te belichten, ontstaat in de gel een driedimensionaal beeld. 'Dat beeld, het lijkt op een hologram, wordt vrijwel meteen hard. Niet laagje voor laagje', zegt Levato.

Een klassieke 3d-printer is als een banketbakker die laagje na laagje een taart opmaakt. De printer spuit een sneldrogend plastic in een tweedimensionale vorm op een oppervlak, waarna er een tweede laagje volgt, enzovoort. Na uren laagjes stapelen staat daar het resultaat: van schaakstuk tot Domtorentje. Ook medische wetenschappers proberen deze klassieke laagjesmethode al jaren toe te passen door protheses of zelfs hele organen te printen. Maar hoewel 3d-printers intussen overweg kunnen met lichaamsvriendelijke, flexibele materialen die levende cellen bevatten, blijft het laagjesprincipe – net zoals het opmaken van een slagroomtaart – een tijdrovend proces, waarbij de overlevingskans van de cellen sterk vermindert.

Met de nieuwe manier van 3d-printen lukt het om bliksemsnel driedimensionale objecten te printen zoals een hartklep, een stuk van een dijbeen of een meniscus. De onderzoekers kunnen aan de gel zelfs lichaamseigen stamcellen toevoegen. Dat stelt onderzoekers in staat om delen van een patiënt snel en nauwkeurig na te bouwen, zodat ze biologische processen buiten het lichaam kunnen bestuderen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners