Nieuws
13 augustus 2020

EU-steun voor r&d naar digitale corona-tools en ai

De Europese Commissie steekt 128 miljoen euro in 23 nieuwe researchprojecten die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus. Digitale tools die detectie, surveillance en patiëntenzorg verbeteren, krijgen ruim baan. Vaak wordt hierbij kunstmatige intelligentie (ai) gebruikt. Bovendien worden nieuwe diagnosemethoden gestimuleerd waarbij de medisch specialist (veilig) op afstand blijft. Ook hierin speelt ai een belangrijke rol.

Thierry Breton, eurocommissaris voor de Interne Markt, is verrast over het grote aantal nieuwe ideeën op gebied van digitale gezondheid. ‘Digitale oplossingen en technologieën stellen ons in staat beter met elkaar in contact te blijven tijdens de beperkingen. Ook op langere termijn dragen ze bij tot onze veerkracht,’ stelt hij.  

Met 3d-printing, ook wel ‘additive manufacturing’ genaamd, kunnen snel vitale medische toebehoren en apparatuur worden vervaardigd. Ook wordt nieuwe techniek ingezet om de productie en bevoorradingsketens flexibeler te maken. Om sneller te kunnen reageren, wordt ook de stap gemaakt van een traditioneel productiemodel naar service-netwerken.  

Verder worden ai en big data ingezet om meer te leren van grote groepen patiënten. Deze technologie draagt bij tot een groter begrip van de mogelijke oorzaken van het virus. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners