Nieuws
20 juli 2020

EIT Health steunt startups met miljoenen

De Europese organisatie EIT Health heeft 5,5 miljoen euro toegekend aan elf startende ondernemingen in biotech, medtech en digitale gezondheid. Dit moet de bedrijven drijvende houden na de corona-pandemie.

De EIT had in mei startende bedrijven opgeroepen om tot 500.000 euro aan investeringen aan te vragen, in ruil voor opties. Het instrument was gelanceerd om de financiële schok van Covid-19 te verzachten en de financieringskloof van startende ondernemingen te overbruggen. Elf bedrijven kunnen nu van deze fondsen genieten, daarbij is er eentje uit Nederland: MRIguidance. Geen enkel Belgisch bedrijf heeft de lijst gehaald. De steun maakt deel uit van 'European Startups', een tweejarig project dat mee opgezet werd door de Europese Commissie en het Europees Parlement.

‘In het huidige klimaat ondervinden veel startende ondernemingen problemen bij het bijeenbrengen van cruciale financiering voor hun toekomst’, zegt Kurt Höller, director of business creation van EIT Health. ‘We hebben hier in Europa zeer veelbelovende starters en we kunnen niet toestaan dat COVID-19 een generatie opkomende bedrijven bedreigt. We doen alles in ons vermogen om startende bedrijven in deze moeilijke economische tijd te ondersteunen. Het is echter niet allemaal kommer en kwel - gezondheid is nog nooit zo prominent in beeld geweest. Startende bedrijven die wendbaar kunnen zijn binnen deze veranderende omgeving, kunnen een hele nieuwe reeks kansen oppakken.’

Sinds corona hebben veel bedrijven het lastig om risicokapitaal aan te trekken. Dat veroorzaakt zorgen over de kasstroom van startende ondernemingen. Risicokapitaal is goed voor ongeveer 30 à 40 procent van de middelen van startende ondernemingen in Europa. Ondanks de zorgelijke situatie vormen gezondheidsgerelateerde start-ups naar verwachting één van de sectoren die het minst getroffen zijn door Covid.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners