Nieuws
10 juli 2020

Medicatiefouten door gebruiksonvriendelijke zorg-it

In de zorgsector blijken sommige computersystemen zo gebruiksonvriendelijk dat zorgverleners fouten maken bij het voorschrijven van medicijnen. Zo zijn waarschuwingen voor verkeerde doseringen niet goed leesbaar. Dat blijkt uit usability-onderzoek door het RIVM en Amsterdam UMC.

Zorgprofessionals gebruiken steeds vaker it-systemen om informatie over een patiënt bij te houden en uit te wisselen. Helaas gaat dit niet altijd goed, concluderen de onderzoekers. De systemen blijken niet altijd gebruiksvriendelijk te zijn.

Waarschuwingen over de wisselwerking met andere medicijnen of verkeerd gekozen doseringen zijn bij sommige systemen niet goed leesbaar in het beeldscherm. Ook zou het lastig zijn om het juiste medicijn uit de lijst met medicijnnamen te selecteren. ‘Verkeerde patiëntselectie door een te klein lettertype, gemiste medicatie door onduidelijkheden in weergave van aanvraagdatum, en automatisch overschrijven van eerdere medicatieaanvragen na een kleine aanpassing, zijn enkele van de vele voorbeelden van usability-problemen’, schrijven de onderzoekers.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners