Nieuws
23 juni 2020

Machine learning op de intensive care

Binnenkort kunnen artsen op de intensive care (ic) door middel van machine learning een betere beslissing maken of een patiënt de ic mag verlaten. De 'ontslagsoftware' helpt bij moeilijke keuzes, maar beslist niet. Leverancier Pacmed Critical won samen met Amsterdam UMC de Computable Award 2019 voor Ict-project van het Jaar in de Zorg. Een update.

Een willekeurige patiënt op de intensive care genereert ongeveer 30.000 datapunten per dag. Het gaat om waardes van de vitale functies als ademhaling, bloeddruk, hartslag en temperatuur, maar ook welke labtesten met welke resultaten zijn uitgevoerd. Al die informatie samen kan iets zeggen over de kans dat een patiënt opnieuw moet worden opgenomen als hij van de afdeling ontslagen zou worden. Algoritmes die met machine learning gegenereerd worden, doen op basis van zelf gevonden patronen en verbanden voorspellingen: wat is de kans op heropname of vroegtijdig overlijden binnen zeven dagen als de patiënt nu van de ic afgaat?

Pacmed bedacht samen met intensivisten deze ‘ontslagsoftware’ om artsen te ondersteunen bij het nemen van belangrijke beslissingen door informatie te delen over wat bij vergelijkbare patiënten heeft gewerkt. Als een patiënt te vroeg wordt ontslagen kan dat leiden tot ernstige medische gevolgen en zelfs tot een te vroege dood. Te vroeg ontslag kan ook leiden tot een heropname op de ic en dat is extreem vervelend voor patiënten. De kans op overlijden bij een tweede opname is hoger. Maar te lang op de ic is ook niet goed voor het welzijn van een patiënt. Bovendien moeten er nieuwe patiënten opgenomen kunnen worden. In Nederlandse ziekenhuizen is de beddencapaciteit op ic-afdelingen niet altijd voldoende voor de vraag.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners