Nieuws
01 mei 2020

Zoekgeraakte harde schijven VWS niet beveiligd

De twee zoekgeraakte externe harde schijven met donorinformatie van miljoenen burgers, blijken inderdaad niet beveiligd. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer.

Sinds begin maart is het ministerie van VWS op zoek naar twee externe harde schijven met daarop 6,9 miljoen gedigitaliseerde donorkeuzeformulieren, met daarop persoonlijke informatie en de keuze of mensen wel of geen orgaandonor willen zijn. De schijven liggen niet in de kluis waar ze werden bewaard. Het is onbekend hoe lang de schijven daar niet meer liggen. Volgens de minister werden ze voor het laatst gebruikt in 2016, door een medewerker van het verantwoordelijk agentschap CIBG.

Er was al een vermoeden dat de schijven niet waren beveiligd en dit wordt nu bevestigd door de minister. ‘Na verder intern onderzoek is duidelijk geworden dat de externe harde schijven inderdaad niet waren beveiligd’, aldus De Jonge. Hij kan niet uitleggen waarom dit niet het geval was. De Auditdienst Rijk (ADR) doet onderzoek naar de zaak. Er is geen vermoeden van gegevensmisbruik.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners