Nieuws
20 maart 2020

Corona geeft boost aan digitaal consult in zorg

Om de kans op besmetting te verkleinen en de druk op ziekenhuizen te verlichten, verruimt de Nederlandse Zorgautoriteit de regelgeving voor face-to-face-consulten. Ziekenhuizen kunnen daarmee het eerste consult met een patiënt ook digitaal of telefonisch doen. In de regio Eemland is de eerste digitale huisartsenpost van start gegaan.

Ziekenhuizen en andere zorgaanbieders hebben te maken met grote drukte door de toename van het aantal coronapatiënten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil de zorgprofessionals vanuit haar rol optimaal ondersteunen in hun werk. ‘Onze regelgeving mag hierin niet belemmeren. Veilige en tijdige zorg aan patiënten staat voorop. Daarom gaan wij een regel in de medisch-specialistische zorg tijdelijk verruimen en maken wij een nieuwe regel voor de langdurige zorg’, aldus de organisatie op haar site.

De ziekenhuizen en andere zorgverleners kunnen een digitaal consult declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding. Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis te komen als dat niet echt noodzakelijk is. Op dit moment werken de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) aan een concreet voorstel voor deze verruiming, zodat dit in de praktijk uitvoerbaar is. Ook verzekeraars zijn hierbij betrokken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners