Nieuws
18 maart 2020

Ai helpt radiotherapeuten bij bestralingsplan

Software en kunstmatige intelligentie (ai) helpen bij de bepaling van de juiste bestraling van tumoren. Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) werken hiervoor nauw samen met radiotherapeuten van topziekenhuis Amsterdam UMC. Gisteren werd de eerste patiënt behandeld volgens een bestralingsplan gemaakt door de ai-software.

Bestraling is een belangrijke behandelmethode tegen kanker. De tumor wordt blootgesteld aan een radioactieve bron. Bij prostaatkanker, waarvoor de software in eerste instantie wordt ingezet, moet de arts binnen een uur een bestralingsplan opstellen. In zo’n plan wordt altijd de afweging gemaakt tussen de levering van voldoende stralingsdosis en minimalisering van schade aan omliggende organen.

De nu ontwikkelde software stelt voor ieder patiënt razendsnel meerdere bestralingsplannen voor. Het resulteert binnen enkele minuten in een aantal behandelroutes die verschillende afwegingen tussen dosis en orgaanschade vertegenwoordigen. Op deze wijze kan de arts sneller een goed plan maken. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners