Nieuws
10 maart 2020

VWS raakt miljoenen donorformulieren kwijt

Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn ze op zoek naar twee onbeveiligde externe harde schijven met daarop 6,9 miljoen gedigitaliseerde donorkeuzeformulieren. De schijven liggen niet in de kluis waar ze werden bewaard. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), schrijft de directeur van het verantwoordelijk agentschap CIBG.

De vermiste harde schijven bevatten kopietjes van ingescande formulieren waarop burgers hadden aangegeven of ze orgaandonor wilden zijn. Behalve hun donorkeuze staat op elk formulier algemene persoonlijke informatie, zoals voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, burgerservicenummer en een handtekening.

De scans werden gemaakt in het kader van het digitaliseringsproject van het Donorregister. Het project liep vanaf 2011. Formulieren die tussen februari 1998 en juni 2010 op papier waren ingevuld en ingestuurd, werden gedigitaliseerd. Een kopie van de miljoenen bestanden werd opgeslagen op twee externe harde schijven.

De schijven zijn 'hoogstwaarschijnlijk' niet beveiligd, schrijft CIBG-directeur Nico Laagland aan minister Hugo de Jonge van VWS. Toen het papieren archief begin dit jaar werd vernietigd, bleken de twee harde schijven niet aanwezig in de kluis waar ze behoorden te liggen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners