Nieuws
10 maart 2020

Gartner maant cio: bereid je voor op coronadisruptie

Adviesbureau Gartner raadt chief information officers (cio's) aan zich goed voor te bereiden op de ontwrichtende werking van het corona-virus. Net als een cyberaanval of een natuurramp heeft Covid-19 het potentieel van een disruptieve werking, stelt senior onderzoeker Sandy Shen. Nu de traditionele kanalen en operaties te lijden hebben onder de virusuitbraak, bewijzen digitale kanalen, producten en operaties zich dubbel. Haar boodschap is meer te investeren in digitalisering en weerbaarheid op lange termijn.

Gartner-onderzoeker Sandy Shen wijst op de quarantaine-maatregelen en reisbeperkingen die overal worden genomen. De voortgang van het werk wordt hierdoor belemmerd. Ook ontstaan productieproblemen. Zij raadt drie acties aan die organisaties weerbaarder kan maken.

De eerste actie is zorgen voor voldoende en goede digitale tools voor het samenwerken in groepen. 
Organisaties die nog niet ver gevorderd zijn met het werken op afstand, moeten op korte termijn tussentijdse oplossingen uitwerken. Per use case moeten vereisten worden opgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van chat voor algemene communicatiedoeleinden, het delen van bestanden en het houden van online vergaderingen.

Ook de toegang tot bedrijfsbrede applicaties zoals 'enterprise resource planning' (ERP), 'customer relationship management' (CRM) moet worden geregeld. Daarbij is speciale aandacht nodig voor de beveiliging. Over de toegang tot applicaties en gegevens dienen goede afspraken te worden gemaakt.

Organisaties moeten ook een antwoord vinden op personeelstekorten die kunnen ontstaan in gebieden met reisbeperkingen. Cio's moeten met andere managers een planning maken om te voorkomen dat bepaalde functies onderbezet raken. Let daarbij in het bijzonder op diensten die kritisch zijn. Cio's kunnen kijken hoe digitale technologie als kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) worden ingezet om bepaalde taken te automatiseren. Voorbeelden zijn de klantenservice en het screenen van sollicitanten.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners