Nieuws
02 december 2019

Voorkom infectie met ‘patient zero’-detectie

Steeds slimmere malware, mobiele medewerkers en de opkomst van cloud-diensten zorgen voor nieuwe uitdagingen in it-beveiliging in de gezondheidszorg. Maar het is lastig cybercriminelen één stap voor te blijven en te voorkomen dat uw netwerk wordt geïnfecteerd. Cyberaanvallen evolueren snel en er is een steeds groter gebrek aan it-experts. Cloud-security kan ziekenhuizen helpen bij het moderniseren van hun bescherming.

Sinds de Loki-malware in 2016 hebben ransomware-aanvallen zich ontwikkeld tot een winstgevende business voor cybercriminelen. Dergelijke kwaadaardige programma's, ook wel encryptie-trojans genoemd, maken gebruik van versleuteling om toegang tot gegevens of een heel netwerk te blokkeren. Waarbij men pas weer wordt toegelaten na betaling van losgeld. Wanneer de it-systemen in een zorginstelling zijn geïnfecteerd met ransomware, betekent dit dat patiëntgegevens niet langer toegankelijk zijn en er hoge sommen losgeld worden geëist. Hierdoor lopen de patiëntenzorg en werkzaamheden van de instelling uiteindelijk risico.

We zien deze gerichte aanvallen op zorginstellingen sterk toenemen. In Nederland zijn de afgelopen jaren minstens vijftien ziekenhuizen getroffen door ransomware. Ook wereldwijd is het aantal gerapporteerde gevallen sterk toegenomen, vooral in de afgelopen twaalf maanden.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners