Nieuws
02 oktober 2019

Minister Bruins laakt ontransparante epd-markt

Het is onwenselijk dat leveranciers van elektronische patiëntendossiers (epd’s) niet aan dezelfde transparantieverplichtingen hoeven voldoen als de sector waarvoor ze werken. Dat zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) in reactie op Kamervragen over de marktwerking in de zorg-ict.

Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) stelde de minister vragen naar aanleiding van een recente tv-uitzending van De Monitor. Daarin werd onder meer de marktdominantie van Chipsoft en Epic aangekaart, twee leveranciers van epd-systemen. Vijftig van de vijfenzeventig Nederlandse ziekenhuizen gebruiken epd-software van Chipsoft, elf de software van Epic.

De dominantie in de epd-markt leidt volgens De Monitor tot te dure software, vendor lock-in en beperkte mogelijkheden tot gegevensuitwisseling. Het zou bovendien grote winsten in de hand werken. ‘Ik neem signalen over hoge winsten van ict-leveranciers die actief zijn in de gezondheidszorg serieus’, reageert minister Bruins deze week. ‘Bedrijven mogen een eerlijke prijs vragen voor het leveren van hun producten of diensten; er mag geen sprake zijn van misbruik van een economische machtspositie.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners