Nieuws
24 juli 2019

PvdA stelt Kamervragen over analyse patiëntdata Epic

Epic, een Amerikaanse leverancier van onder meer elektronische patiëntendossiers (epd), maakt gebruik van geanonimiseerde patiëntdata om behandelvoorspellingen te doen. Aangezien Epic ook aan Nederlandse ziekenhuizen levert, kunnen ook Nederlandse patiëntdata gebruikt worden voor die oplossing. Reden voor de Partij van de Arbeid (PvdA) om Tweede Kamer-vragen te stellen over het toezicht op deze persoonsdata.

Aanleiding voor de Kamervragen van de PvdA is een artikel van Sabra Dahhan, gynaecoloog-in-opleiding bij het Amsterdam UMC, dat onlangs in de NRC verscheen. Daarin schrijft zij dat Epic aan een oplossing werkt waarbij algoritmes voorspellingen over behandelingen doen aan artsen. Het gaat om Cosmos, dat voor deze voorspellingen gebruik maakt van geanonimiseerde data van tweehonderd miljoen patiënten. Aangezien Epic leverancier is voor elf Nederlandse ziekenhuizen, kunnen ook deze patiëntdata gebruikt worden voor deze algoritmes.

PvdA-Kamerleden Lilianne Ploumen en John Kerstens vragen daarom de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (de Jonge), voor Medische Zorg (Bruins) en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ollongren) om een reactie op het artikel.

Zij vragen of het bij de ministers bekend is dat Epic de geanonimiseerde patiëntdata gebruikt en of er ook nog andere epd-leveranciers van Nederlandse ziekenhuizen dit doen. Ook wordt gevraagd hoe zij er tegenaan kijken dat digitale patiëntdata minder goed beschermd worden dan de ‘analoge’ data en of er aanvullende maatregelen getroffen moeten worden om die digitale data beter te beschermen.

Tot slot willen de PvdA’ers weten wat de risico’s zijn indien enkele bedrijven in de toekomst een monopolie hebben op belangrijke digitale zorgtoepassingen en of de Nederlandse overheid een beleid moet voeren om ervoor te zorgen dat er geen misbruik gemaakt kan worden van deze monopoliepositie.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners