Nieuws
16 juli 2019

Haga in beroep tegen forse boete epd-lek Barbie

Het Haagse Haga Ziekenhuis tekent bezwaar aan tegen een boete van 460.000 euro van de Autoriteit Persoongegevens. Het ziekenhuis krijgt die boete opgelegd omdat meerdere medewerkers onnodig het medisch dossier hebben ingezien van Samantha de Jong, beter bekend als reality-ster Barbie. Volgens het ziekenhuis gaat het om een veel te hoog bedrag. Bovendien belooft het om op tijd verbeteringen door te voeren in de interne beveiliging van elektronische patiëntendossiers (epd's).

Privacytoezichthouder AP meldt na onderzoek dat tientallen medewerkers, die geen behandelrelatie hadden met De Jong, haar dossier hebben ingezien. In verband met de privacy schrijft AP dat het om een bekende Nederlander gaat. Het gaat om onderzoek dat is ingesteld nadat medewerkers het dossier van Barbie hebben ingezien, bevestigt een ziekenhuiswoordvoerder aan Computable. In maart 2018 werd bekend dat 85 medewerkers zonder behandelrelatie haar medisch dossier inkeken na een opname van de reality-ster in het Haagse ziekenhuis.

Om het ziekenhuis te dwingen de beveiliging van patiëntendossiers te verbeteren, legt de AP naast de boete ook een last onder dwangsom op. Als het Haga de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het ziekenhuis elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. 

Voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, vindt het een kwalijke zaak dat een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. ‘Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent’, stelt hij in een verklaring van de AP.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners