Nieuws
08 juli 2019

Toekomst van de zorg ligt in ai en spraaktechnologie

Arts word je niet omdat je zo van administratie houdt. Toch zijn zorgverleners gemiddeld veertig procent van hun tijd kwijt aan administratie. Dat is een grote hap uit de beschikbare tijd voor patiënten. Het initiatief Ontregel de Zorg (ORDZ) wil nodeloze regels schrappen om de administratieve last te verlagen. Dat is een mooi streven. Maar de druk wordt niet alleen veroorzaakt door nodeloze regels.

Veel administratie is namelijk absoluut noodzakelijk. Handelingen, consulten, plannen, ze moeten vastgelegd worden. Dus zul je je ook moeten richten op het versimpelen en automatiseren van de administratieve taken. Dat is waar spraaktechnologie en virtuele assistenten tegenwoordig hun diensten bewijzen.

De administratieve druk is een serieus probleem in de Nederlandse zorg. Uit een peiling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) onder leden komt naar voren dat in de laatste twee jaar meer medisch specialisten met een burn-out zijn uitgevallen dan in de jaren daarvoor. FMS ziet het groeiend aantal niet-medische taken als belangrijke oorzaak. In de peiling wijzen de specialisten met name op de toenemende administratielast, niet-efficiënte regelgeving en problemen met het elektronische patiëntendossier (epd). Een van de respondenten verzucht: ‘Ik ben meer een computerdokter dan een chirurg.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners