Nieuws
09 mei 2019

Sioux financiert precisiekankerbehandeling

Sioux Tech Fund, het investeringsfonds van het Eindhovense hightechbedrijf Sioux, steekt drie miljoen euro in de ontwikkeling van het Histolog-systeem van het Zwitserse SamanTree Medical. De gepatenteerde oplossing van deze medische startup stelt artsen in staat tumoren met grote precisie en een hoge succesratio te verwijderen tijdens een (borst)operatie.

Jaarlijks vinden er in Europa en de VS meer dan een half miljoen borstsparende operaties plaats, waarvan een kwart opnieuw moet worden uitgevoerd. Chirurgen moeten elke operatie de perfecte balans vinden tussen het wegsnijden van voldoende weefsel (om een tweede operatie te voorkomen) en het besparen van zoveel mogelijk gezond weefsel.

Het bepalen van de marge gebeurt via histopathologie-microscopie. De resultaten hiervan zijn echter pas dagen na de operatie beschikbaar. SamanTree's Histolog evenwel maakt een realtime-margebeoordeling tijdens de operatie mogelijk, zonder aan nauwkeurigheid te verliezen.

Sioux levert naast een investering ook expertise in hightechproductie en data-analyse aan SamanTree. Het Eindhovense techbedrijf heeft de exclusieve productierechten van de medische machine verkregen en helpt SamanTree met de engineering van de Histolog-scanner met zijn kennis op het gebied van ai en big data.

Arnoud de Geus, director new business development bij Sioux, verwacht dat het innovatieve histologie-systeem voor een doorbraak gaat zorgen op het gebied van tumorchirurgie, digitale pathologie en nauwkeurige kankerbehandeling. ‘Een ontwikkeling waar wij als Sioux graag onderdeel van zijn en aan mee willen bouwen’, aldus De Geus.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners