Nieuws
14 mei 2019

Astmapatiënt blijft therapie trouw dankzij sensoren

De iot-toepassing ACT4Y’s van EIT Digital blijkt volgens onderzoek van de Universiteit van Twente de therapietrouw van astmapatiënten met 52 procent te verhogen en tevens een juiste inhalatietechniek te bevorderen. Zo is de inhalatietechniek (+48 procent) en de Astma Controle testscore, een klinische maatstaf, significant beter (+40,9 procent).

Dit blijkt uit het voorlopig validatieonderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met apotheekgroep Unifar.

Concreet houdt de Asthma Control For You (ACT4Y)-technologie in dat patiënten add-on-sensoren krijgen die ze aan hun eigen inhalatoren kunnen hechten. Die add-ons houden bij wanneer een patiënt medicatie inneemt en registeren andere parameters zoals een indicatie over de inhalatietechniek en de inhalatiekwaliteit. De patiënt bouwt zo zonder zelf moeite te hoeven doen een soort dagboek op van zijn therapietrouw. Apothekers kunnen op basis van deze gegevens, die ze inlezen in een webtoepassing, beter op maat gesneden advies geven. Hiermee worden volgens de makers onnodige longaanvallen en dus ook eerste hulp of zelfs ziekenhuisopnames te voorkomen.

De Universiteit Twente, de Britse fabrikant van slimme inhalatoren Amiko en het Italiaanse telegeneeskundebedrijf Santer Replyh hebben samen met EIT Digital ACT4Y ontwikkeld.  

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners