Nieuws
12 maart 2019

‘Patiëntdata worden nog te vaak gedeeld via WhatsApp’

Een kwart van de zorgmanagers geeft aan dat er via WhatsApp contact is tussen verschillende teamleden over patiënten. Ook is WhatsApp een vrij veelvoorkomend middel om patiëntgegevens tussen afdelingen en zelfs met andere zorginstellingen te delen.

Dit stelt Joris van Dongen, research consultant bij Ipsos (voorheen Gfk), op basis van onderzoek onder 250 zorgmanagers, tweehonderd it-specialisten in de zorg en vijfhonderd ‘gewone’ Nederlanders. De onderzoeker stelt dat WhatsApp nu ingezet wordt als aanvullende toepassing op de bestaande officiële it-systemen binnen de zorg, maar dat dit onder meer omwille van privacy, niet wenselijk is. ‘Hier liggen dus veel kansen voor ict-specialisten en it-leveranciers om juist zorgsoftware te ontwikkelen met een veilige chatfunctie waarbij iemand niet steeds achter de laptop moet kruipen. Ook is er vraag naar een systeem dat met andere systemen én de patiënt communiceert.’

Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Liferay, blijkt verder dat 79 procent van de zorgmanagers en 58 procent van de it-managers kritiek heeft op de huidige it-systemen. Van de zorgmanagers vindt 45 procent de systemen niet efficiënt, 42 procent vindt ze niet gebruiksvriendelijk en 65 procent heeft behoefte aan aanvullende toepassingen. Bij de it-managers liggen deze percentages lager. Zo’n 30 procent vindt de it-systemen niet efficiënt, 33 procent vindt ze niet gebruiksvriendelijk en 38 procent wil aanvullende toepassingen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners