Nieuws
04 februari 2019

ZorgDomein toont patiënt eigen verwijsbrief online

Huisartsen en andere verwijzers die patiënten online inzage geven in de verwijsbrief via ZorgDomein. Die mogelijkheid bestaat sinds eind vorig jaar. Ook hebben patiënten daar toegang tot aanvraagformulieren en persoonlijke berichten.

Middels op HL7 (FHIR) gebaseerde standaarden koppelt ZorgDomein met de vele informatiesystemen die door zorgverleners gebruikt worden. ‘Deze koppelingen maken het mogelijk dat zorgverleners vanuit het eigen informatiesysteem direct toegang hebben tot passend zorgaanbod voor hun patiënten. Eerder gekozen zorgaanbod door de zorgverlener voor gelijke zorgvragen wordt meegenomen in het bepalen van de volgorde en ondersteunt in snel de juiste keuze maken. De op standaarden gebaseerde verwijsbrieven (zoals de HASP) en aanvraagformulieren worden door de koppeling automatisch ingevuld met relevante informatie uit het dossier van de patiënt. De HL7 FHIR-technologie maakt het nu ook mogelijk om gedurende een verwijzing specifieke informatie op te halen uit het dossier. Zorgaanbieders ontvangen vervolgens geheel geautomatiseerd in het eigen informatiesysteem alle relevante informatie omtrent de verwijzing’, aldus Bas Vermeulen, die leiding geeft aan het ZorgDomein-team.

Hij vervolgt: ‘ZorgDomein is al bijna twintig jaar bezig de zorg te verbeteren. We doen dit met behulp van slimme technologie, met als doel de zorg efficiënter en transparanter te maken. Die transparantie willen we ook voor patiënten bereiken, en online inzage in de verwijsbrief is daarvan een goed voorbeeld. Het was al langer mogelijk om een papieren kopie bij de praktijk op te vragen, maar een online-versie maakt de informatie veel toegankelijker voor de patiënt. Inzage in de eigen verwijsbrief is een eerste stap naar meer regie voeren over de eigen zorg, en daarin faciliteert ZorgDomein patiënten graag.’

Het delen van de verwijsbrief met de patiënt sluit volgens hem ook aan bij de doelstelling van MedMij om een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling met de patiënt te borgen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners