Nieuws
12 september 2018

Dieven stelen data via valse sites zorgverzekeraars

Nederlanders die online op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering kunnen door een simpele tikfout onbewust op een malafide website uitkomen. Cybercriminelen zetten zogeheten typodomeinnamen op, waarbij de naam sterk lijkt op die van een bedrijf, maar bijvoorbeeld de letter ‘o’ is vervangen door het getal nul. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), waarbij meer dan 450 phishingsites zijn geïdentificeerd.

Volgende week dinsdag 18 september, op Prinsjesdag, maakt het kabinet zijn plannen met betrekking tot zorgverzekeringen weer bekend. Traditioneel oriënteren veel Nederlanders zich rond deze tijd op een nieuwe zorgverzekering, waarbij ze onbewust kans lopen slachtoffer te worden van ‘typosquatting’. Cybercriminelen maken hierbij misbruik van de heroriëntatie van veel Nederlanders op hun zorgverzekering.

Zorgverzekeraars moeten volgens Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN, dan ook extra alert zijn in de periode na Prinsjesdag: ‘Zorggegevens zijn erg populair en op de zwarte markt zelfs meer waard dan creditcardgegevens, omdat ze gebruikt kunnen worden om onterecht zorgkosten te declareren.’ Daarnaast zetten cybercriminelen volgens het onderzoek typodomeinnamen ook steeds vaker in om te adverteren op belangrijke zoekwoorden in Google met betrekking tot het onderwerp.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners