Nieuws
05 september 2018

Oude smartphone tegen malaria

Studenten van TU Delft zijn met een door hen ontworpen diagnose-apparaat tegen malaria beloond met de James Dyson Award. Met de Excelscope - gemaakt met de camera van een smartphone, een optische lens, een 3d-printer en een slim algoritme - zijn in overbevolkte (derdewereld)ziekenhuizen geautomatiseerd malariapatiënten te behandelen, zonder tussenkomst van een dure microscoop of een professional.

De James Dyson Award is een jaarlijkse, internationale designprijs, bedoeld om een volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De opdracht: ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein, en waarbij je meer doet met minder. Dit jaar voldeden studenten uit Delft het meest aan die opdracht; zij ontwierpen een semi-geautomatiseerd en slim malaria-diagnoseapparaat waardoor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de diagnoses per dag toeneemt.

De Excelscope, zoals het apparaat is gedoopt, hergebruikt een smartphone als een voordelige en duurzame oplossing voor het diagnosticeren van malaria. Het bestaat onder andere uit een smartphonelens om malariaparasieten in bloedmonsters op te sporen en een 3d-geprint systeem om microscopische handelingen uit te voeren. De achterkant van de telefoon is aangepast om het bloedmonster in te plaatsen. Door een algoritme wordt het bloedmonster automatisch geanalyseerd. Hierdoor worden de werklast en diagnosekosten in ontwikkelingslanden verlaagd, terwijl de nauwkeurigheid wordt verhoogd. Ook is het ontwerp niet afhankelijk van een elektriciteitsnet en mobiele diensten. In plaats daarvan bevat het een oplaadbare back-upbatterij en een sd-kaartsleuf voor fysieke gegevensverzameling en overdracht.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners