Nieuws
18 juni 2015

AMC zet gaming apps in om de zorg te verbeteren

Het AMC heeft twee gaming apps voor medische professionals ontwikkeld. De apps brengen medici op een speelse manier hun medische kennis op peil. Dit met het doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Het AMC heeft in samenwerking met de Nederlandse gamebedrijven WeirdBeard en Little Chicken twee apps voor medische professionals ontwikkeld. Met de apps kunnen medici op een speelse manier hun medische kennis op peil brengen. Dit met het doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

De applicaties beschikken over medische inhoud dat volgens het AMC van te voren grondig is geëvalueerd. Dit is volgens het AMC een primeur op de Europese (app) markt. De eerste app heet Medialis. De game traint de snelle besluitvorming van chirurgen in de vorm van een quiz waar in sneltreinvaart allerlei vragen worden gesteld rondom medische thema’s, zoals het verwijderen van een galblaas via een kijkoperatie of problemen met de luchtwegen. De tweede game heet Dr. Game: surgeon trouble. Bij deze game heeft de apparatuur, waar een laparoscopische chirurg van afhankelijk is, een storing. Dit moet worden opgelost worden in de trouble shoot modus.

De games zijn voortgekomen uit het project Patiëntveiligheid, Pieken in de Delta in samenwerking met de Dutch Game Garden, TNO en Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Volgens Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie aan het UMC, is er aangetoond dat chirurgen beter presteren door gaming. 'Het is dan ook een logische keuze om games in de vorm van apps te ontwikkelen om hiermee kennis aan te bieden. Chirurgen in opleiding die Dr. Game spelen, herkennen sneller problemen tijdens een operatie en lossen deze beter op dan chirurgen die op de ‘ouderwetse’ manier zijn opgeleid.'

De Engelstalige apps zijn beschikbaar voor iOS en Android. Voor de ontwikkeling van de apps zijn twee Nederlandse gamebedrijven ingeschakeld. WeirdBeard heeft Dr. Game: surgeon trouble ontwikkeld en Medialis is ontwikkeld door Little Chicken. Zorgverzekeraar CZ en het Ministerie van Economische zaken hebben financieel bijgedragen.

Suzanne Martens, bron: AMC

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures in de zorg
 
Hoofdmediapartner
Mediapartners