8 t/m 10 april 2025

Thema’s Zorg & ict

Jaarbeurs │ Utrecht

Centrale thema 'Fit for the future'

Zorg & ict is de jaarlijkse ontmoetingsplek voor duizenden professionals uit verschillende zorgsectoren om zich te laten informeren en inspireren door slimme technologieën en innovatieve oplossingen die bijdragen de transformatie van de zorgsector te versnellen. Samen werken we aan een duurzame en toekomstbestendige zorg, samen worden we ‘fit for the future’!

Tijdens Zorg & ict 2025 staan er wederom interessante keynotes en best practices op het programma rondom zes actuele topics:

  • Artificial intelligence
  • Cybersecurity
  • Databeschikbaarheid
  • Health IoT
  • Virtuele zorg
  • Zorg op afstand

Artificial intelligence

Bijna geen sector verzamelt en verwerkt zoveel data als de zorg. Door algoritmes op deze data los te laten, ontstaan baanbrekende nieuwe inzichten. Kunstmatige intelligentie maakt zo patronen en correlaties zichtbaar die voorheen verborgen bleven. Ziektes zijn eerder op te sporen en te behandelen. En dankzij AI is bijvoorbeeld ook de drukte op de eerstehulppost te voorspellen. De beloften lijken eindeloos. Maar waar liggen de grenzen? En wat zijn de risico’s? In Nederland en Europa wordt volop gewerkt aan wetgeving. Wat mag er straks nog wel en wat niet meer met AI?

Cybersecurity

Ieder jaar krijgen wereldwijd honderden zorgorganisaties met cybercrime te maken. En dat worden er alleen maar meer, ook in Nederland. Voeg daarbij de duizenden datalekken die maandelijks optreden en het moge duidelijk zijn hoe belangrijk cybersecurity is. Toch blijken zorgorganisaties vaak onvoldoende voorbereid. Ook op organisatorisch niveau ontbreekt te vaak beleid. Met mogelijk ernstige gevolgen. Denk aan verstoring van het zorgproces, reputatieschade en financieel verlies door de betaling van losgeld. En dan is er nog de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die bij nalatigheid boetes tot 5 procent van de jaaromzet kan uitdelen. Wat te doen om digitale weerbaarheid te vergroten en patiëntdata te beschermen? Tijdens Zorg & ict delen deskundigen, aanbieders en gebruikers de laatste inzichten ervaringen.

Databeschikbaarheid

Sinds de goedkeuring van de Wegiz is elektronische gegevensuitwisseling de wettelijke norm in de zorg.  Maar dat wil niet nog lang niet zeggen dat iedere zorgverlener altijd over de gewenste patiëntinformatie kan beschikken. Over de noodzaak van naadloze elektronische overdracht is het veld het eens. Voor goede zorg moeten zorgverleners beschikken over complete en actuele gegevens van patiënten. De praktijk is echter weerbarstig. Gesloten systemen en organisatorische versnippering staan gegevensuitwisseling in de weg. Hoe kan de zorg de hobbels naar effectieve digitale gegevensuitwisseling nemen? Wat is er nodig om digitale informatie ‘vrij’ te laten stromen? Moet de overheid strakkere regie voeren? Wat is de rol van respectievelijk leveranciers, zorgaanbieders en zorgvragers? Kom naar Zorg & ICT 2025 voor antwoord op bovenstaande vragen.

Health IoT

Of het nu de stappenteller is of fietsapp Strava, ‘genetwerkte’ apparaten die onze lichaamsfuncties meten, registreren en via internet delen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Dit Internet of Things (IoT) biedt de zorg ongekende mogelijkheden. Waar voorheen dure onderzoeken in het ziekenhuis nodig waren, kunnen artsen patiënten nu op afstand volgen en zelfs behandelen. ‘Sprekende’ implantaten, een camerapil of slimme domotica die ouderen gezelschap houdt, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar juist waar gezondheid, zorg en de markt elkaar tegenkomen, kan ook frictie optreden. Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid en betrouwbaarheid van al die slimme apparaten? Wat gebeurt er met alle data die ze ophalen?

Virtuele zorg

Sleutelen aan het menselijk lichaam zonder gevaar voor de patiënt. Medicijnproeven zonder schadelijke neveneffecten. Het kan allemaal in de virtuele werelden die met augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR) kunnen worden opgeroepen.

Of het nu onderzoek, onderwijs of de klinische praktijk betreft, Extended Reality (ER) maakt de zorg efficiënter en veiliger. Dat is althans de belofte van deze zich snel ontwikkelende technologie.

Wat is er nodig om deze belofte in te lossen? Wat betekent een geheel of gedeeltelijk virtuele zorgomgeving voor de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager? Waar verandert virtuele verrijking in verschraling van de zorg?

Tijdens Zorg & ict krijgen bezoekers antwoord op deze en andere vragen.

Zorg op afstand

Het ziekenhuis van morgen staat bij de patiënt thuis. Steeds meer zorgverleners en patiënten maken gebruik van zorg op afstand. Dat geldt ook in de langdurige zorg. De wijkverpleegkundige komt steeds vaker via het beeldscherm op bezoek.

Deze groei zal de komende jaren versneld doorzetten. Zorgverzekeraars maken met ziekenhuizen harde afspraken over het verplaatsen van ziekenhuiszorg. Patiënten vinden zorg in eigen omgeving vaak te verkiezen boven een bezoek aan het ziekenhuis. En technologische hulpmiddelen als smartphone en tablet maken zorg op afstand ook steeds makkelijker.

Dit neemt niet weg dat zorgaanbieders met het onderwerp worstelen. Wat levert zorg op afstand ze op? Wat moeten ze straks met al die dure vierkante meters? En de burger vraagt zich af of zorg op afstand altijd en voor iedereen geschikt is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je als eerste nieuws ontvangen over het vakevent Zorg & ict? Dat kan! Zodra wij updates hebben sturen we je die graag toe! Schrijf je snel in voor de nieuwsbrief.

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van de Zorg & ICT nieuwsbrief. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de afmeldfunctie in de nieuwsbrief.

    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw persoonsgegevens? Klik dan hier voor ons privacy statement.