Artikel 8 October 2021

Veilige, open koppelingen tussen zorgsystemen

Wereldprimeur: Open Health Hub bouwt Open Api Hub

Ontwikkelaars kunnen nu voortaan medische gegevens en patiëntdata automatisch laten inlopen in een elektronisch patiëntendossier (epd). Dit is mogelijk dankzij een combinatie tussen open api’s op de FHIR-standaard en end-to-end encryptie die de Nederlandse start-up Open Health Hub heeft gemaakt. Een wereldprimeur.

In de zorgsector is het koppelen van medische gegevens een probleem. Bijvoorbeeld omdat sommige apotheken of huisartspraktijken nog een fax gebruik(t)en. Ook omdat er nog een internationale standaard ontbrak voor zorggegevens en -applicaties. Gevolg is dat veel informatie handmatig moet worden ingevoerd van het ene naar het andere systeem; daarbij kunnen fouten ontstaan. Om dit te ondervangen is in 2016 door een groot consortium aan it-bedrijven, overheidsinstellingen en zorginstellingen, verenigd onder de naam HL7, een internationale standaard voor zorggegevens en -applicaties gelanceerd: FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources).

FHIR definieert velden voor patiëntgegevens en aandoeningen, en legt informatie in hetzelfde technische format vast, zodat gegevens eenvoudiger tussen systemen onderling zijn uit te wisselen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting