Artikel 20 September 2021

TNO start spinoff voor multi party computation

CBS, CZ en Zuyderland testen nieuwe vorm van data-analyse

TNO analyseert privacygevoelige data uit meerdere bronnen zonder die gegevens uit te wisselen. Het gaat om een praktijktest met een experimentele vorm van data-analyse. De data worden niet vanuit één centrale plek benaderd, maar decentraal geanalyseerd. Die methode is door TNO multi party computing (mpc) gedoopt. TNO’s spinoff-bedrijf Linksight moet mpc verder naar de markt brengen. Aan het praktijkexperiment deden TNO, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), zorgverzekeraar CZ en het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis mee.

Volgens TNO is voor het eerst in de praktijk bewezen dat het mogelijk is om gevoelige data uit meerdere bronnen te analyseren zonder dat deze data daadwerkelijk worden gedeeld. ‘Dat gebeurde door gebruik te maken van cryptografische technieken en het maken van goede samenwerkingsafspraken.’ Naast toepassingen in de zorg verwachten de onderzoekers inzet voor armoedebestrijding of andere dienstverlening van de overheid waarbij meerdere instanties betrokken zijn.

‘Mpc, een ‘gereedschapskist’ met cryptografische technieken, die het mogelijk maakt dat meerdere partijen gezamenlijk aan data kunnen rekenen, alsof ze een gedeelde database hebben. Doordat de data is versleuteld, kunnen er statistische berekeningen op worden losgelaten en inzicht uit data worden gehaald, zonder dat de partijen andermans data kunnen inzien. De procesafspraken zorgen ervoor dat alleen geautoriseerde partijen berekeningen kunnen uitvoeren’, aldus TNO. Ook worden de berekeningen zowel vooraf, gedurende, als na de uitvoering getoetst aan de gemaakte afspraken. Zo moet voorkomen worden dat gevoelige informatie wordt onthuld. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting