Artikel 30 September 2021

Tekort aan ict’ers remt bedrijvengroei

Arbeidsmarktonderzoek: digitalisering vergemakkelijkt overstap naar ander werk

In de sectoren energie, chemie, gezondheidszorg en hightechsystemen en -materialen blijft de vraag naar ict-specialisten toenemen. Veel bedrijven zien hun groei zelfs belemmerd worden door het tekort aan ict-personeel.

Dit blijkt uit het ‘Arbeidsmarktonderzoek ICT met topsectoren 2021’ dat mede op initiatief van opleidingsfonds Arbeidsmarkt Ict tot stand is gekomen. Samen met zes topsectoren werd de studie door Centerdata uitgevoerd. Doel was het arbeidsmarktprobleem en de overstapmogelijkheden in kaart te brengen. Voorbij is de tijd dat carrièrepaden vooral binnen sectoren plaatsvinden. Door verdergaande digitalisering is een overstap naar een andere sector heel goed haalbaar.

De afgelopen anderhalf jaar zijn meer ict-banen ontstaan dan voor de pandemie. Inmiddels bedraagt het aantal ict’ers 540.000, waarvan honderdduizend vrouwen. Nog altijd is sprake van veel openstaande vacatures. Voor ict is de vacaturegraad het hoogste in Nederland: 77 per duizend banen. Ter vergelijking: dit is in de zorg 32 en in het onderwijs 21 per duizend banen. Het chronisch tekort aan ict-personeel bedreigt de effectieve aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen. De energietransitie en verbetering van de gezondheidszorg komen in gevaar.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting