Artikel 9 February 2022

Reis van Dynabook is nog niet ten einde

Herstart van oude pc-tak Toshiba gaat niet over een nacht ijs

Twee jaar geleden maakte de pc-divisie van Toshiba een herstart onder de naam Dynabook en onder de vlag van Sharp en Foxconn. Sindsdien is het pc-portfolio vernieuwd én uitgebreid, en bedient de computerfabrikant breed het mkb en heeft het partnerprogramma een oppepper gekregen. Met twee gespecialiseerde producten – een zero client-laptop en een edge computer met een vr-bril – speelt Dynabook bovendien in op nichebehoeften. ‘Maar’, benadrukken directeur Ronald Ravel en productmanager Martin Jansen, ‘onze reis is nog niet ten einde. We blijven innoveren en ons portfolio verbreden.’

Om het geheugen op te frissen: Toshiba Client Solutions – de pc-tak – kwam medio 2018 voor tachtig procent in handen van het Japanse elektronicaconcern Sharp, dat zelf weer eigendom (voor 60 procent) is van de Taiwanese oem-fabrikant van computeronderdelen Foxconn. Toshiba was genoodzaakt zijn pc-divisie te verkopen als onderdeel van een zware herstructurering. Die kwam er nadat de Japanse moloch miljardenverliezen opstapelde in de kernenergie-activiteiten van zijn Amerikaanse dochter Westinghouse. Ook de chipdivisie en de fijne-elektronicatak werden afgestoten.

Het Japanse bedrijf – de wortels gaan terug tot 1875 – is van oudsher een specialist in fijne elektronica en een meester in het verkleinen van apparatuur. Maar in de laatste decennia kwam de focus op de industrie en energiesector te liggen. Het afstoten van de pc-tak werd dan ook deels ingegeven door de consolidatieslag op de pc-markt; in 2016 stopte Toshiba al op de consumentenmarkt. Vanuit die optiek is het zo slecht nog niet dat Toshiba Client Solutions terecht is gekomen bij twee bedrijven waaraan het qua activiteiten verwant is. In april 2020 nam Sharp het restant over van de twintig procent aandelen dat Toshiba nog in bezit had. Een beursgang is een optie die nog op tafel ligt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting