Artikel 21 October 2021

Ransomware-aanvallen nemen toe, de kosten ook

Bedrijven bepalen jaarlijks hun strategie om cybercriminelen een stap voor te blijven. Maar door de grootschalige digitale transformatie en de opkomst van cloud computing en thuiswerken, krijgen organisaties van elke omvang te maken met een piek in ransomware-activiteit. Voor it-managers is het daarom belangrijker dan ooit om it-activa veilig te stellen en materiële en financiële schade als gevolg van ransomware-aanvallen te voorkomen.

Cybercriminelen richtten hun pijlen traditioneel op organisaties in sterk gereguleerde sectoren zoals de gezondheidszorg, energiewereld en financiële sector. Aan deze organisaties worden ook de hoogste boetes voor datalekken opgelegd. Maar inmiddels vormen bedrijven in alle soorten en maten een doelwit. Bijna de helft van alle mkb-organisaties is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Maar wat zijn nu precies de financiële gevolgen van een succesvolle aanval?

  • Hoge losgeldeisen

Hoe waardevoller de data, hoe hoger het prijskaartje dat daaraan kleeft. Cybercriminelen richten hun aandacht steevast op data die bedrijven nodig hebben om te overleven. Ze dringen hun slachtoffers in een hoek en vragen hen om een hoog losgeldbedrag op te hoesten. De gemiddelde losgeldeis na een succesvolle ransomware-aanval bedraagt 3,75 miljoen euro. Het betalen van losgeld haalt soms echter niets uit, omdat cybercriminelen nog altijd kunnen weigeren om gegevens te ontsleutelen, zelfs als het losgeld tot de laatste cent is betaald. 

  • Kostbare downtime

Bedrijfsonderbrekingen, van welke aard dan ook, kunnen in de papieren lopen. In de moderne digitale wereld kan een succesvolle ransomware-aanval zelfs de complete bedrijfsvoering platleggen, zodat eindgebruikers geen toegang meer hebben tot onmisbare zakelijke, operationele en klantengegevens. De gemiddelde downtime als gevolg van een ransomware-aanval bedraagt negentien dagen. Die downtime kost bedrijven volgens een schatting van Gartner grofweg 25.500 euro per uur.

  • Reputatieschade

En de schade is niet alleen van geldelijke aard. Een ransomware-aanval kan de bedrijfsreputatie onherstelbaar aantasten. Klanten en investeerders kunnen een negatieve kijk ontwikkelen op de getroffen onderneming en vraagtekens zetten bij haar vermogen om klanten en hun gegevens te beschermen. Dit domino-effect heeft tal van winstgevende bedrijven ertoe gedwongen om hun deuren permanent te sluiten.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting