Artikel 30 November 2021

Nog geen intrekking van qr-code bij positieve test

Minister Hugo de Jonge vindt privacybezwaren te groot

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ziet voorlopig nog geen mogelijkheden tot het intrekken van qr-codes bij positieve testen. Het op afstand intrekken of ongeldig maken van corona-toegangsbewijzen stuit op technische bezwaren. Zo’n actie zou afbreuk doen aan de hoge eisen van privacybescherming.

Dit stelt de bewindsman in antwoord op Kamervragen van Aukje de Vries (VVD). Om te kijken of digitale qr-codes toch zijn in te trekken heeft de minister de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 om advies gevraagd. De commissie moet onderzoeken hoe de CoronaCheck-app kan worden aangepast zonder de privacy aan te tasten.
  
Volgens De Jonge is intrekking onnodig als mensen zich bij een eventuele besmetting aan de voorschriften houden. Bij een positieve uitslag blijf je thuis en gebruik je de qr-code niet voor toegang, stelt hij. De minister vindt bescherming van persoonsgegevens belangrijker dan het tegengaan van misbruik. Niet iedereen op zijn ministerie is het met die afweging eens.  
De bewindsman wijst erop dat de CoronaCheck-app is ontwikkeld volgens de principes van privacy en security by design. Door deze ontwerpkeuzes bevat het corona-toegangsbewijs te weinig informatie om de qr-code in te trekken.
  
Het intrekken van papieren bewijzen op afstand kan niet. Controle langs de deur brengt privacyproblemen met zich mee. De kans bestaat dan dat lijsten van besmette mensen uitlekken. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting