Artikel 27 October 2021

Ministerie twijfelt door te gaan met qr-codes

Problemen rond app CoronaCheck

De onzekerheid neemt toe rond de app CoronaCheck die bewijst dat je gevaccineerd bent dan wel negatief ben getest of eerder corona hebt gehad. Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nemen de twijfels toe. Afgelopen middag vond overleg plaats over de vraag hoe het ministerie verder moet met qr-codes.

De problemen spitsen zich toe op mensen die wel twee keer een vaccin hebben gehad maar daarna toch positief zijn getest. Na een besmetting zou hun qr-code moeten worden ingetrokken. Maar dan verdwijnt de informatie dat iemand twee keer een vaccinatie heeft gehad. En dat is dan definitief. Als iemand naderhand weer gezond is kan de oude status over de inentingen niet meer worden hersteld.

Het grote probleem met het systeem is dat vanwege de privacy het privédeel van de sleutel van het certificaat is gekoppeld aan de qr-code. Die heb je persoonlijk alleen op je eigen telefoon staan en staat nergens anders geregistreerd. De qr-scanner controleert off-line of de qr-code geldig ondertekend is met het certificaat. Zowel de telefoon van de gebruiker als van de scanner hoeven daarbij niet online te gaan.

Het ministerie buigt zich thans over twee mogelijke oplossingen. Men kan de scanner en qr-code-app laten zoals het nu is. Bij evenementen en bijeenkomsten moet dan iedereen worden getest. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting