Artikel 15 October 2021

Loopt mentale fitheid van werknemers gevaar?

World Mental Health Day, oftewel de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid, is een initiatief van de World Federation for Mental Health (WFMH) om extra aandacht te vragen voor personen met geestelijke gezondheidsproblemen. Sommige it-bedrijven stonden er bij stil. Maar zouden niet meer werkgevers dat moeten doen, zeker gezien het effect van de Covid-19-pandemie op het algehele welzijn?

Werkend Nederland heeft het de afgelopen tijd lastig gehad met de verschillende lockdowns, tegenvallende versoepelingen, gezondheidsdreigingen en thuiswerken. Dat heeft zijn uitwerking gehad op de mentale fitheid van werknemers. Veel werkgevers evenwel onderschatten dit probleem.

Uit onderzoek van werving- en selectiebureau PageGroup bijvoorbeeld blijkt dat bijna zestig procent van de bedrijven geen adequaat programma heeft om medewerkers met mentale problemen te helpen.

Sommige it-bedrijven onderkennen dit probleem wel. Zo heeft Commvault (backupsoftware) vier zogeheten mental wellness-dagen voor alle werknemers ingesteld, naast het reguliere verlof. Daarnaast benoemde het bedrijf dat de informele momenten die tijdens het werken op kantoor ontstaan, verdwenen door het thuiswerken en videovergaderen. Volgens Marco Fanizzi, algemeen directeur Commvault EMEA, zijn die contacten belangrijk voor gezonde werkrelaties en het samenwerken in teams. ‘Wij moedigden bijvoorbeeld meer spontane gesprekken en conversaties tussen managers en teamleden aan zonder dat die formeel werden ingepland of verplicht via een videoverbinding moesten plaatsvinden.’

Een ander it-bedrijf, Freshworks (crm-software), geeft al zijn werknemers elke zes weken een vrije vrijdag om zich op te laden en te verfrissen.  Daarnaast organiseert het bedrijf twee keer per week een live-online-meditatiesessie en zijn er in de avond yogalessen voor alle werknemers.

Brad Minnis, hoofd van de tak ‘Environment, health, safety & security’ bij Juniper Networks, meldt dat zijn bedrijf gedurende de eerste lockdownperiodes regelmatig ‘wellnessdagen’ voor werknemers organiseerde, zodat ‘zij zich konden ontladen en ontspannen door iets te doen waar ze van genoten’.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting