Informatiegegevens zijn het nieuwe goud

Zijn organisaties voldoende weerbaar voor de toenemende cyberdreiging? Of dringt het niet genoeg door dat informatiegegevens voor cybercriminelen bijzonder waardevol zijn?
Iedereen begrijpt dat cybercriminaliteit een grote bedreiging vormt. Daarom zoeken tal van organisaties de samenwerking en delen ze kennis. Over het samenwerken geen onvertogen woord. Maar in die noodzakelijke kennis heb ik minder vertrouwen. Sterker, daar ligt de embryonale oorzaak dat informatiebeveiliging maar niet van de grond komt.
Organisaties worstelen met informatiebeveiliging en privacy. Zij denken dat het een ict-feestje is en dat het wegwerken van achterstallig ict-onderhoud en ad-hoc-oplossingen de organisatie voldoende beschermen tegen informatiediefstal.
De Tweede Kamer adviseert, zoals in de brief over cyberveiligheid in het onderwijs (14 februari 2020), om gebruik te maken van de informatiebeveiligingsnormen ISO27001 en NEN7510. Het laatste voor de gezondheidszorg. Met deze ISO-normen wordt bepaald of een instelling de digitale beveiliging op orde heeft.