Artikel 12 July 2021

Drone helpt bij evacuaties van verpleeghuizen

Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een drone ontwikkeld die ouderen bij brand in een verpleeghuis naar de uitgang leidt. Nog voordat de brandweer arriveert, kunnen senioren zo in veiligheid worden gebracht. Doordat ouderen tijdens evacuaties vaak niet weten wat ze moeten doen, raken ze soms in paniek. Ze weten dan niet meer de weg naar buiten te vinden.

Blue Jay Aeden kan deze mensen geruststellen en helpen de juiste route te vinden. Zo moeten mensenlevens gered worden. Zeshonderd keer per jaar wordt een verpleeghuis in Nederland ontruimd wegens brandgevaar. 

De vliegende robot is interactief. Ingebouwd is een camera die emoties waarneemt en ook begrijpt. De drone kan reacties herkennen zoals boosheid, verdriet en verrassing. Daarbij wordt volgens de makers een nauwkeurigheid bereikt van 94 procent. 

Deze emotionele intelligentie is mede het resultaat van een Convolutional Neural Network, een vorm van deep learning die veel wordt toegepast voor beeldherkenning. Door een groot aantal visuele beelden te analyseren ziet de robot in welke staat mensen verkeren. Blue Jay reageert door zelf een emotie te tonen, waardoor bewoners zich meer op hun gemak voelen. Als mensen de drone vertrouwen, zullen ze hem sneller volgen.

Het Eindhovense team Blue Jay is sinds september 2015 actief. Studenten van verschillende faculteiten onderzoeken er de mogelijkheden van drones in thuissituaties.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting