Artikel 14 February 2022

Deloitte voorspelt zorgelijke groei ict-kosten zorg

Kosten gaan naar 5,5 miljard per jaar

De ict-uitgaven in de zorg stijgen de komende vijf jaar fors. Ligt het bedrag nu tussen de drie en vier miljard euro per jaar, over vijf jaar komt dat uit op circa 5,5 miljard. Die groei van de kosten komt boven op investeringen in vastgoed, personeel en verduurzaming, terwijl het aan financiële armslag ontbreekt. Dat concludeert Deloitte in een financiële vooruitblik op de Nederlandse zorg.

Het rapport vermeldt dat de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (vvt) en de gehandicaptenzorg (ghz) in 2019 gemiddeld 4,2 procent van de omzet uitgaven aan ict. Voor ziekenhuizen kwam het bedrag in 2020 gemiddeld uit op 5,7 procent van de omzet. Wanneer die percentages worden geëxtrapoleerd op de totale Nederlandse zorgmarkt, dan wordt er jaarlijks tussen de drie en vier miljard euro aan ict uitgegeven, stelt Deloitte.

De afgelopen jaren groeide de ict-kosten met zes procent. Wanneer deze groei doorzet, nemen de ict-uitgaven over vijf jaar met ongeveer een tot anderhalf miljard euro toe naar vier tot 5,5 miljard euro. Dat rekenvoorbeeld is inclusief de vervanging van bestaande ict, die uitkomt op een bedrag van 2,1 miljard euro. ‘Dit vraagt om een totale investering van circa 3,5 miljard euro in vijf jaar’, rekent Deloitte voor.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting