Artikel 27 January 2021

Belgische ai voor longscans gaat Europees

Zorg & ICT, thema Gegevensuitwisseling

Het Belgische initiatief Icovid, dat radiologen met ai ondersteunt bij de beoordeling van longscans van Covid-19-patiënten, krijgt een Europese uitrol. De financiering komt van het EU Horizon 2020-programma.

Icovid werd in maart opgezet door UZ Brussel, KULeuven, Icometrix en ETRO, een Imec-onderzoeksgroep van de VUB. Was het aanvankelijk een Belgisch pro deo-initiatief, het wordt nu uitgerold over achthonderd ziekenhuizen in Europa en ondersteund door onderzoekscentra wereldwijd. Het project heeft tot doel om Covid-19-patiënten vroegtijdig op te sporen en de omvang van de longletsels te kwantificeren.

De kiemen liggen bij het bedrijf Icometrix, gespecialiseerd in ai-oplossingen voor medische beelden, dat daarbij een samenwerking aanging met de andere partners om te onderzoeken hoe longscans zijn in te zetten in de strijd tegen Covid-19 en welke ai-software hiervoor nodig zou zijn. De ai-tool Icolung was daarmee geboren.

‘Er was op dat moment onvoldoende testcapaciteit om alle patiënten snel te testen’, zegt professor Johan De Mey van het VUB-UZ Brussel. ‘Met Icolung wilden we longscans gaan inzetten als triagetool. Door gebruik te maken van computertomografie (ct) en met behulp van de ai-analyses konden we patiënten met verdachte longletsels opsporen en met voorrang laten testen. Gedurende de drukste periodes werd zelfs iedereen die als patiënt het UZ Brussel binnenkwam, gescand, ook als middel om Covid-19-uitbraken in het ziekenhuis te voorkomen.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting