Artikel 10 November 2021

Armor voorkomt oververhitte soldaten [VIDEO]

TBX 2021

Op het FutureLab van vakbeurs TBX was er volop belangstelling voor Armor: een oplossing voor het monitoren van de hittebelasting bij militairen tijdens trainingen. Tessa Brouwer van Evalan legt in dit Computable Journaal uit hoe deze wearable werkt. En passant merkt zij op dat dat de hittemonitor ook in andere sectoren is in te zetten.

Evalan, leverancier van internet-of-things (iot)-oplossingen heeft Armor opgezet in samenspraak met Defensie. Het algoritme achter de hittemonitor, dat in licentie is afgenomen, is ontwikkeld door het Amerikaanse leger. 

‘Elke soldaat draagt om zijn arm een hartslagmonitor met een node. Daar zit een algoritme achter dat het hartslagpatroon vertaalt naar de kerntemperatuur van het lichaam. Soldaten halen het meeste uit zichzelf tijdens trainingen. Een officier kan dan middels Armor op een tablet zien hoe het met hen gaat en of er een kans op oververhitting of hitteverlamming bestaat. Dan moet er worden ingegrepen want dat kan nare fysieke gevolgen hebben voor iemand’, zegt Tessa Brouwer van Evalan in onderstaande video.   

Op de stand tijdens Future Lab konden beursbezoekers al fietsend Armor testen en op een monitor zien wat de hittemonitor doet. Sommigen zagen er ook het nut van in bij andere beroepsgroepen, zoals arrestatieteams. Brouwer: ‘Daar staan we voor open. Er lopen bijvoorbeeld al gesprekken met brandweerkorpsen en hockeycoaches op topsportniveau.’

De nieuwe vakbeurs TBX vond afgelopen 3 en 4 november plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Computable coördineerde er het FutrureLab.

(Video: Jeroen de Groot/De Filmpjesmaker.)

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting