Artikel 21 April 2021

Alan ontvangt 185 miljoen en zet turbo op België

Insurtech Alan haalt 185 miljoen euro vers kapitaal op tegen een waardering van 1,4 miljard euro. Het Franse bedrijf in digitale verzekeringen wil zijn ehealth-initiatieven verder uitrollen en richt zijn pijlen nadrukkelijk op België.

De kapitaalsinjectie in Alan komt van bij Coatue, een op technologie gefocuste, internationale investeringsmaatschappij die de kapitaalronde leidde, terwijl Dragoneer, Exor en bestaande investeerders Index Ventures, Temasek en Ribbit Capital volgden.

Alan, dat online-zorgverzekeringen aan bedrijven verkoopt en geen kantoren heeft, bundelt dat aanbod met gepersonaliseerde toegang tot gezondheidszorg, informatie en preventie, betalingen en nazorg. De healthtech-startup biedt als enige in Europa een honderd procent digitale zorgverzekering aan en verzekert meer dan 150.000 werknemers in negenduizend bedrijven. De omzet tikt af op zo’n 100 miljoen euro.

In Frankrijk zet het bedrijf digitale doktersbezoeken op. Zo kunnen klanten snel vragen stellen aan bijvoorbeeld een kinderarts of bellen met een psycholoog. De verzekeraar zegt op die manier de barrière te willen verlagen om professionele hulp te vragen. De medische chat werd eind februari ook in België gelanceerd.

‘Een fysiek doktersbezoek wordt vaak uitgesteld: het past niet in onze drukke agenda of we willen de wachtkamer liever vermijden’, zegt Cedric De Vleeschauwer, general manager van Alan België. ‘Dit uitstelgedrag kan echter grote gevolgen hebben op lange termijn. Snel en persoonlijk medisch advies van een erkende dokter via chat lost dat probleem op.’

De kapitaalinjectie zal gebruikt worden om de zorgverzekering op de markt verder uit te bouwen, ook niet-verzekerde leden gratis gezondheidsdiensten aan te bieden en de activiteiten in België en Spanje verder op te schalen. Alan streeft ernaar om tegen 2023 meer dan een miljoen klanten te hebben, daarvan moeten minstens honderdduizend uit België komen. Binnen diezelfde tijd wil het bedrijf winstgevend zijn in thuismarkt Frankrijk. Op dit moment zijn het startups en digital only-bedrijven die klant zijn bij Alan. De verzekeraar noemt Officient, Rydoo, Ambassify en Too Good To Go.

Bij Alan België werken nu 21 mensen, eind dit jaar moeten dat er 35 worden. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Also interesting