Categories for Artikel

Zoektocht naar betrouwbaarheid van asset tracking

February 14, 2022 5:40 pm Published by

Asset tracking is een methode waarbij ziekenhuizen met behulp van technologie apparatuur traceren. Ondanks de voordelen, blijft het een uitdaging het gebruiksgemak en de operationele betrouwbaarheid te optimaliseren. Anders: de technologie is er, maar de afstemming op de specifieke zorgsituatie blijft achter.

Deloitte voorspelt zorgelijke groei ict-kosten zorg

February 14, 2022 12:24 pm Published by

De ict-uitgaven in de zorg stijgen de komende vijf jaar fors. Ligt het bedrag nu tussen de drie en vier miljard euro per jaar, over vijf jaar komt dat uit op circa 5,5 miljard. Die groei van de kosten komt boven op investeringen in vastgoed, personeel en verduurzaming, terwijl het aan financiële armslag ontbreekt. Dat concludeert Deloitte in een financiële vooruitblik op de Nederlandse zorg.

Reis van Dynabook is nog niet ten einde

February 9, 2022 10:05 am Published by

Twee jaar geleden maakte de pc-divisie van Toshiba een herstart onder de naam Dynabook en onder de vlag van Sharp en Foxconn. Sindsdien is het pc-portfolio vernieuwd én uitgebreid, en bedient de computerfabrikant breed het mkb en heeft het partnerprogramma een oppepper gekregen. Met twee gespecialiseerde producten - een zero client-laptop en een edge computer met een vr-bril - speelt Dynabook bovendien in op nichebehoeften. ‘Maar’, benadrukken directeur Ronald Ravel en productmanager Martin Jansen, ‘onze reis is nog niet ten einde. We blijven innoveren en ons portfolio verbreden.’

Patiënt loopt niet warm voor digitale zorg

January 28, 2022 12:00 pm Published by

Patiënten zijn nog niet enthousiast over digitale zorgtoepassingen waarmee ze de regie over hun medische gegevens krijgen. Persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo's), patiëntportalen en telemonitoring worden slechts weinig gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek door het RIVM, Nivel en National E-health Living Lab.

TU Delft stuurt exoskelet aan met de hersenen

January 28, 2022 11:42 am Published by

De TU Delft experimenteert met een exoskelet aangestuurd vanuit de hersenen. Via elektro-encefalografie wordt de hersenactiviteit van de drager van het robotisch harnas gemeten. Die data worden omgezet in instructies waarna de supersonische loophulp in beweging komt.

Maar het is toch gratis?

January 24, 2022 2:50 pm Published by

De titel hierboven is de populairste reactie als er gewezen wordt op de risico's van gratis te gebruiken systemen, applicaties en tools. In veel organisaties zijn immers procedures ingericht ter goedkeuring van betaalde systemen, applicaties en tools (waarbij de beslissingsbevoegdheid is gekoppeld aan de hoogte van de bedragen). Voor de gratis varianten is niks geregeld.

Kuipers (VWS) trekt stekker uit zaaksysteem Spec

January 20, 2022 11:12 am Published by

Door het ict-zaaksysteem Spec gaat definitief een streep. Het door Dictu als hoofdaannemer ontwikkelde systeem geldt volkomen mislukt. Nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar had besloten te stoppen, blijkt thans dat het geen enkele zin heeft Spec alsnog geschikt te maken.

Dé 4 ransomwaretrends voor 2022

January 19, 2022 5:35 pm Published by

Het aantal ransomware-aanvallen steeg in 2021 met 148 procent en er is nog steeds geen afzwakking te zien. Er zijn veel motieven voor cyberaanvallen, zoals financieel gewin, statelijke actoren of vandalisme. Ze zijn relatief gemakkelijk uit te voeren, het losgeld wordt snel betaald én eerdere slachtoffers zijn nogmaals onder vuur te nemen.

Versmelting labsoftware: CliniSys, Horizon én Sunquest

January 19, 2022 12:38 pm Published by

CliniSys, de Brits-Belgische leverancier van informatiesystemen voor laboratoria en diagnostiek, neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Horizon Lab Systems over én gaat samen met zusterbedrijf Sunquest Information Systems. Door deze krachtenbundeling ontstaat in deze markt een van 's werelds grootste spelers die ook buiten de klinische laboratoria actief is.