Artikel 19 oktober 2022

Zorgsector start met cyberramptraining

De zorgsector gaat begin volgend jaar uitgebreide oefeningen houden met cyberdreigingen. Nieuw is dat niet alleen regionale teams die zich bezighouden met crisisbeheersing deelnemen, maar ook landelijke crisisstructuren.

Oscar Koeroo, ciso bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), kondigde dit aan tijdens OneConference in Den Haag. Een van de voornaamste thema’s op dit internationale cybersecurity-evenement is de aanpak van grote crisissituaties. 

Koeroo ging in op de vraag hoe het beste in zulke gevallen is samen te werken. Het vergt nogal wat voorbereiding om bij cyberrampen efficiënt te kunnen communiceren, zeker als daar grote teams bij zijn betrokken. Op kleine schaal binnen de eigen organisatie lukt het meestal wel om de communicatie gesmeerd te laten lopen, maar lastig wordt het als een crisis zich als een olievlek uitbreidt. Koeroo: ‘Dan is belangrijk te voorkomen dat we elkaar gaan overbelasten. Als alles naar hetzelfde punt gaat omdat iedereen bijvoorbeeld gewend is naar het Nationaal Cyber Security Centrum te communiceren, krijg je gegarandeerd een overbelasting op één plek.’ Landelijk liggen de communicatielijnen redelijk goed vast. Regionaal komen de veiligheidsregio’s in beeld. Moeilijker wordt het als de crisis niet twee naast elkaar gelegen regio’s bestrijkt, maar bijvoorbeeld Limburg en Friesland. Koeroo: ‘Weten we elkaar dan te vinden?’ 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant