Artikel 18 januari 2023

Zorginnovaties kleuren CES

Digital health op hoofdpodium

De techbeurs CES 2023 is uitgegroeid tot het wereldpodium voor digital health. Nooit eerder waren in Las Vegas zoveel zorginnovaties en -gadgets te zien. Digitale therapie, geestelijke gezondheid, health-tech voor vrouwen en zorg op afstand waren de grote thema’s.

Het heeft even geduurd maar digitale gezondheidszorg lijkt nu in bredere kring te worden omarmd. We worden ons meer bewust van onze lichamelijk en geestelijk welzijn, en willen nu zelf onze gezondheid in de gaten houden. Beter voorkomen dan genezen.

Ook zelftherapie wint terrein. Digitale hulpjes werken soms net zo goed als professionele therapeuten. Bovendien wordt de toegang tot de zorg steeds meer een probleem. Het tekort aan handen in de zorg dwingt senioren zelf oplossingen te vinden, zeker nu de vergrijzing toeneemt.

Op deze (potentieel) grote vraag weet de industrie in te spelen. Niet alle zorginnovaties die tijdens de CES te zien waren, zijn rijp voor de massa en aan sommige vindingen moet nog flink worden gesleuteld. Tussen het koren zit bovendien veel kaf. Maar interessante producten en diensten komen er zeker aan. Veel health-tech is eerst voor professioneel gebruik in de zorg ontwikkeld. De volgende doelgroep bestond uit serieuze sporters en mensen met gezondheidsklachten.

En nu is de grote massa aan de beurt; tech stelt deze groep in staat om het heft in eigen handen te nemen. Digitalisering gaat de zorg ook persoonlijker en preciezer maken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant