Artikel 10 november 2021

Zorg & ICT 2021: de kennissessies in de Dutch Health Hub Academy

De kennissessies in de Dutch Health Hub Academy tijdens Zorg & ICT 2021

Tijdens Zorg & ICT 2021 verzorgde de Dutch Health Hub drie dagen lang kennissessies. Hieronder de verslagen van een  aantal van deze sessies en wandelingen over de beursvloer.

Dinsdag 2 november

Gegevensuitwisseling, gaat dat echt werken?

Gegevensuitwisseling in de zorg kan de zorg zoveel beter, efficiënter en slimmer maken. We willen  het daarom heel graag, maar in de praktijk blijkt het behoorlijk ingewikkeld. Waarom eigenlijk?
Lees verder >

Zorg op afstand in de lift dankzij corona

Ook al zou je het niet zo snel graag zeggen, de coronacrisis heeft toch een hoop goeds gebracht in de zorg. Telebegeleiding, zelfdiagnoses en andere zorg op afstand hebben een enorme vlucht genomen. Dit stelt Bettine Pluut, programmamanager van de coalitie Vliegwiel tijdens de openingssessie van dinsdag 2 november op Zorg & ICT.
Lees verder > 

Ziekenhuiszorg verbeteren met AI: vier voorbeelden

AI kan de ziekenhuiszorg verbeteren. Vaak wordt de techniek aangeboden door de startups. Maar is die gemakkelijk op te schalen? Op Zorg & ICT laten investeerders Douwe Jippes van Healthy Capital en Sterre Witteveen van Holland Capital vier veelbelovende AI-voorbeelden in ziekenhuizen aan het woord.
Lees verder >

Digital health in gehandicaptenzorg: een snufje zelfstandigheid

Digital Health in gehandicaptenzorg: robots die de zelfredzaamheid vergroten, slimme luiers en hackathons om creatieve oplossingen te verzinnen. In de gehandicaptenzorg is innovatie van harte welkom. Tegelijkertijd is technologie die in de kast belandt je reinste geldverspilling. Wat werkt?
Lees verder >

Steinbuch: ‘Worden robots onze vrienden?’

Nederland speelt in de wereldtop met onze voetbalrobots en robotauto’s op zonnepanelen. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld en kunnen opereren op afstand. Hoe ziet de robo-toekomst eruit?
Lees verder >

 

Woensdag 3 november

TechLeap-voorman Van Oranje-Nassau roept op tot zorgakkoord

Om zorginnovatie een impuls te geven en de adaptatie van nieuweechnologie te versnellen, is een gemeenschappelijke stip op de horizon nodig. “Waarom naar het voorbeeld van het klimaatakkoord geen zorgakkoord?”, oppert TechLeap-voorman Constantijn van Oranje-Nassau tijdens Zorg & ICT. Zijn voorstel krijgt bijval van Josefien Kursten, directeur Regulering bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en Marit Tanke, directeur Strategie en Innovatie bij Coöperatie VGZ.
Lees verder >

Post-IC syndroom digitaal verwerken

Een Post-IC syndroom komt vaak voor omdat opname op de Intensive Care traumatisch kan zijn. Patiënten ervaren de periode als een ‘zwart gat’ en kunnen last hebben van angsten. Op Zorg & ICT maken we kennis met digitale oplossingen die helpen bij een sneller herstel na de IC.
Lees verder >

VR voor de zorg: meer dan een bril

Nergens komt virtual reality zo goed tot zijn recht als in de zorg. Maar je moet wel de juiste en passende toepassingen weten te vinden. Op Zorg & ICT nemen de experts je mee in de wereld van VR. “VR is meer dan een bril.”
Lees verder >

Blik op de beursvloer

Op Zorg & ICT worden de nodige innovaties gepresenteerd om de zorg beter, betaalbaarder of werkbaarder te maken. Voorbeelden van de beursvloer.
Lees verder >

Apps en wearables brengen mensen in beweging

Apps en wearables worden vaak onthaald als dé oplossing om mensen te stimuleren om zich gezonder te gaan gedragen. In de praktijk blijkt dat veel mensen er meer door gaan bewegen. Maar de meest succesvolle beweegapp blijft toch Pokémon Go.
Lees verder >

Zorgtransformatie moet starten vanuit patiënt

Als door corona een ding duidelijk is geworden, is hoe urgent de zorgtransformatie is. “We moeten de patiënt veel serieuzer nemen’, stelt Jaap van den Heuvel, ‘Alleen dan krijgt hij de zorg die hij nodig heeft en waar hij behoefte aan heeft.”
Lees verder >

 

Donderdag 4 november

Hoe houdt GGZ digitale voortrekkersrol?

Geen enkele andere zorgsector kon tijdens de coronacrisis de omslag naar zorg op afstand, digitale afstemming en flexibel thuiswerken zo goed maken als de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Nu de lockdowns voorlopig weer voorbij zijn, gaan de hulpverleners echter weer terug naar het oude normaal. Wat beklijft van de digitale voortrekkersrol van GGZ?
Lees verder >

Hoog tijd voor gebruiksvriendelijk EPD-systeem

Om een gebruiksvriendelijk EPD te introduceren, moeten zorginstellingen gezamenlijk regie nemen en een duidelijke opdracht neerleggen voor nieuwe leveranciers. In het buitenland zien we dat de overheid daarin een sleutelrol speelt.
Lees verder >

Digitale doorbraak in de zorg: nu is het moment

Hoe kijkt de digitale generatie naar de zorg van straks? Op Zorg & ICT gaan drie jonge, veelbelovende zorgprofessionals in gesprek over drijfveren, uitdagingen en dromen in de digitalisering van de gezondheidszorg.
Lees verder >

Volop innovaties in Dutch Health Hub Lab

Op Zorg & ICT is een hoek ingeruimd voor innovaties: het Dutch Health Hub Lab. Er staan startende ondernemers die de  zorg echt willen veranderen. De DreamDiVR virtual reality-duikbril bijvoorbeeld, maakt zwemtherapie voor iedereen mogelijk.
Lees verder >

.

Ontvang jij al de wekelijkse nieuwsbrief van de Dutch Health Hub?

Meld je nu aan voor jouw wekelijkse portie inspiratie en diepgang. Mis niets en ontvang elke donderdag mooie berichten, de laatste ontwikkelingen informatie over events in de zorgsector.

Ook interessant