Artikel 12 maart 2021

Zorg-apps krijgen keurmerk met kleurenlabel

Het aanbod van gezondheids-apps wordt steeds groter, appstores puilen uit met stappentellers, apps om gezonder te eten en te stopen met roken. Ook vinden apps hun weg naar zorg op afstand. Maar hoe veilig en betrouwbaar zijn die?

De internationale norm- en standaarden-organisatie ISO heeft een conceptmethode ontwikkeld om gezondheids-apps te toetsen op het vlak van beveiliging en datagebruik. Deze bevat een lijst van 81 vragen voor app-ontwikkelaars. Die gaan over gezondheid en veiligheid van het gebruik, gebruiksgemak, datagebruik en de degelijkheid van de app. De resultaten worden per onderdeel weergegeven en verwerkt tot een algemene score.

Zo moet het voor consumenten eenvoudiger worden om apps te vergelijken en te kiezen. Volgens NEN,  de Nederlandse afdeling van ISO, stimuleert de vragenlijst appontwikkelaars om betere apps te maken waarin beveiliging en veilig datagebruik de basis vormen.

De officiële naam van de te norm die nog in concept is, is: ISO 82304-2 Health software – Quality and reliabitily of health and wellness. Tot 14 mei is het mogelijk om het concept van ISO 82304-2 in te zien en commentaar te geven.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant