Artikel 1 juni 2022

Ziekenhuizen starten pilot met PGO’s

Heb je vragen over PGO’s? Patiëntenfederatie Nederland, initiatiefnemer van PGO.nl, is tijdens de Zorg&ICT beurs elke dag te vinden in de stand van MedMij.

“Wij geloven dat de toekomst van de zorg in de regio ligt. Ketenzorg is namelijk heel vaak regionaal. Digitale toepassingen moeten daarbij aansluiten. Dat geldt dus ook voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s).”

Door: Patiëntenfederatie Nederland

Dat zegt Herbert Bolier van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Samen met het Rivas Ziekenhuis in Gorinchem is een pilot gestart voor deelname aan PGO’s. Dit zijn websites en apps waarmee een zorgconsument online medische gegevens kan verzamelen. Inmiddels zijn vrijwel alle Nederlandse huisartsen via hun HIS aangesloten. Dit betekent dat patiënten van deze huisartsen een kopie van hun dossier in hun PGO kunnen plaatsen. Inmiddels sluiten ook ggz-instellingen, zelfstandige klinieken en ziekenhuizen zich aan.

Pionieren

De pilot van Albert Schweitzer en Rivas past hierbij, vertelt Herbert Bolier. “Een goed overzicht van al jouw medische gegevens, waarover jij de regie voert, daar geloven wij in. Inmiddels doen zo’n tweehonderd patiënten mee met de pilot. Er is dus behoorlijk wat belangstelling. Dat is ook wel te begrijpen. Want vooral als je een chronische ziekte hebt, valt er met zo’n PGO heel veel te winnen.’

In de praktijk is het pionieren, mede vanwege de nog niet volledige aansluiting van de ziekenhuizen. “We zijn eerlijk tegen de deelnemers aan de pilot. De belofte van een PGO is groot en de huisartsen doen al volop mee. Dat is natuurlijk heel belangrijk in de…

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

 

Ook interessant