Artikel 27 september 2022

Ziekenhuizen laks bij voorkomen ict-storingen

Inspectie eist dat voor eind 2023 aan beveiligingsnorm wordt voldaan

Lang niet alle ziekenhuizen houden zich aan de wettelijke norm voor informatiebeveiliging. Ze doen ook te weinig om ict-storingen te voorkomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt daar nu een deadline voor in. Uiterlijk eind 2023 moeten alle ziekenhuizen aan de norm NEN 7510 voldoen die geldt voor zorginstellingen.

De inspectie heeft hiertoe besloten na enquêtes onder veertien ziekenhuizen die slachtoffer werden van een grote ict-storing. Onlangs nog ging het mis bij Maastricht UMC+. Op donderdag 8 september viel bijna het hele ziekenhuis stil. Afspraken moesten worden afgezegd. 

Bij twaalf van de veertien storingen hadden de technische problemen flinke gevolgen voor de zorg. Volgens de rapportages van de ziekenhuizen liep geen enkele patiënt aantoonbaar gezondheidsschade op door de storing. De inspectie heeft daar ook geen aanwijzingen voor.

Dat neemt niet weg dat de gevolgen voor de patiënten groot waren. Zo konden de zorgverleners niet meer bij het elektronisch patiëntendossier. En bij tien storingen moest de spoedeisende hulp dicht. Ook stelden tien ziekenhuizen operaties uit. De instellingen betrokken de patiënten zelf niet bij de evaluatie van de storing. Dat kan wat betreft de inspectie beter, omdat de ziekenhuizen ook van hen kunnen leren. Volgens de Inspectie kunnen ziekenhuizen ook meer doen om bij een ict-storing de impact voor patiënten te verkleinen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant